Selecteer een pagina

“Ik maak van gegevens informatie en geef vorm aan die informatie.”

Dit is de rode draad die door mijn werkende leven loopt. In ben een wiskundemeisje uit Groningen dat bedrijfseconomie is gaan studeren in Rotterdam. Ik had een geweldige studententijd en was actief in meerdere commissies. Naast mijn studie had ik mijn eigen administratiekantoor. Ik deed de financiële administratie voor oa een restaurant en een koeriersbedrijf. Daarnaast werkte ik op projectbasis voor een accountantskantoor. In die tijd heb ik de basis van het financiële vak geleerd. Ik weet hoe je een administratie inricht en bijhoudt, wat journaalposten zijn en hoe je een jaarrekening maakt. Nog dagelijks heb ik hier plezier van.

Mijn eerste baan
Na mijn studie in Rotterdam ben ik een half jaar gaan reizen door Australië, Nieuw Zeeland en Samoa. Toen ik terugkwam ben ik naar Amsterdam verhuisd en bij de publieke omroep gaan werken. Als rechterhand van de financieel manager heb ik daar onder andere een model ontwikkeld om het rendement van televisie- en radioprogramma’s te meten. Een boeiende en uitdagende klus. Hoe maak je droge cijfers en feiten toegankelijk voor mensen die met totaal andere dingen bezig zijn? Het is me gelukt om uit een enorme hoeveelheid gegevens toegankelijke en bruikbare managementinformatie te maken. In één overzicht werd duidelijk wat de toegevoegde waarde was van een programma en hoe de verschillende programma’s het ten opzichte van elkaar deden.

Mijn tweede studie
Als kind was ik aan het sporten, met m’n beesten bezig of dingen aan het maken. Het moesten wel dingen zijn die een functie hadden. Mijn oma was ontwerpster voor een wolmerk. Als ik daar kwam zat ze altijd aan tafel te handwerken. Ik vond dat geweldig en wilde dat ook kunnen. Ik denk dat ik zeven jaar was toen ik mijn eerste trui heb gebreid. Groen met rood en okergeel. Daarna volgden er nog velen. Die creatieve kant is altijd blijven kriebelen. Het heeft me uiteindelijk doen besluiten het Grafisch Lyceum te gaan doen. Grafische vormgeving is een vak waarbij je passende vorm geeft aan informatie met als doel het overbrengen van de boodschap. Ik deed de opleiding naast mijn baan bij de publieke omroep. Intensief maar ik vond het zo leuk dat het me nauwelijks moeite kostte de 20 uur per week, die er voor stond, er aan te besteden.

Mijn tweede baan
Na de publieke omroep ben ik bij AEGON gaan werken. Een inhoudelijk erg leuke functie op de afdeling Management Control. Ik heb daar managementrapportages ontwikkeld en business cases uitgewerkt ter ondersteuning van de introductie van nieuwe marktproposities. Nadat ik manager ben geworden van deze afdeling ben ik gevraagd de afdeling Databasemarketing te gaan leiden. Qua inhoud een droombaan voor mij. Hoe kun je de gegevens van 1 miljoen klanten zo slim mogelijk gebruiken in je marketing- en verkoopinspanning?

Mijn roots
Ondertussen was ik naast m’n werk nog druk met mijn opleiding grafische vormgeving. Ik deed ook steeds meer vormgevingswerk in opdracht. Nadat ik bij AEGON nog verantwoordelijk ben geweest voor een aantal grote afdelingsoverschrijdende projecten kreeg ik de kans het huis van mijn ouders in Groningen te kopen. Een prachtige plek met veel ruimte dat ik 23 jaar eerder had verlaten om naar Rotterdam te gaan. Voor mij hét moment de keuze te maken helemaal voor mezelf te gaan werken. Ik had voldoende basis en ervaring opgebouwd als grafisch vormgever en het is werk waarbij je niet bent gebonden aan een vaste lokatie.

Mijn eigen bedrijf
Mijn bedrijf heet mooi van Mooi. Na bijna 4 jaar volledig zelfstandig te hebben gewerkt kan ik met trots zeggen dat dit een keuze is geweest waar ik nog steeds helemaal achter sta. Ik heb verschillende opdrachtgevers, groot en klein. Organisaties waar ik regelmatig voor werk voor zijn Woningbouwcorporatie Portaal, Stichting Planetree Nederland, Fysiotherapie Ter Horst en Fysiotherapie Veeze. Als ik kijk naar de praktijk ben ik eigenlijk elke dag bezig met veel facetten uit het werk dat ik deed bij de omroep en Aegon. Naast de uren dat ik echt aan het vormgeven ben regel ik campagnes voor opdrachtgevers, analyseer ik resultaten en doe ik mijn financiën. Ik ben er ook achter gekomen dat ik altijd vanuit de inhoud werk en continu op zoek ben naar verbeteringen. Als ik inhoudelijk begrijp waar het over gaat, kan ik goed werk afleveren en zie ik mogelijkheden dingen beter of efficiënter te doen. Los van het type werk dat ik doe.

Links- en rechtshandig
Ik heb het heel lang als een nadeel ervaren dat ik een slim kind was. Ik kon goed leren dus het was logisch dat ik naar het VWO ging en economie ging studeren. Ik ben achteraf heel blij dat ik die mogelijkheid heb gekregen en mijn opleidingen heb afgerond. Gelukkig heb ik die andere kant van me ook een kans gegeven. Ze vullen elkaar nu perfect aan. Ik zeg regelmatig dat ik die 2 kanten heb omdat ik links- en rechtshandig ben. Met rechts reken ik, analyseer ik en maak ik van gegevens informatie. Met links zorg ik ervoor dat de boodschap overkomt, ik geef vorm aan de informatie. Het maakt daarbij voor mij niet uit om wat voor soort informatie het gaat. Financiële cijfers, een reclameboodschap of de resultaten van een advertentiecampagne. Ik ben altijd op zoek ben naar de essentie en zoek daarbij de passende vorm zodat ik diegene, voor wie de informatie is bedoeld, weet te raken.

Mijn inzetbaarheid
Ik ben een zelfstandig en autonome werker. Toch ben ik ervan overtuigd dat je gezamenlijk tot een beter resultaat komt. Ik ben goed met cijfers en feiten. Ik werk altijd vanuit de inhoud en analyseer graag gegevens. Wat zeggen ze? Wat kun je ermee? Ik ben in staat de essentie te halen uit een grote hoeveelheid gegevens. Van gegevens maak ik informatie die ik op een heldere, compacte en toegankelijke manier weet te communiceren. Vaak door gebruik te maken van grafieken, kleuren en afbeeldingen. Hierdoor komt de boodschap óók over bij mensen die minder dol zijn op cijfers en feiten dan ik. Ik zit het best op mijn plek als ik mijn linker- en rechterhand kan laten samenwerken. Als ik vorm kan geven aan de inhoud. Want een boodschap komt pas bij de ontvanger over als het raakt, als de ontvanger wordt geprikkeld en uitgedaagd de informatie tot zich te nemen.

PS Wil je ook nog weten wat ik wanneer en waar heb gedaan? Klik dan hier >